+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36 30 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Hogyan kell megfelelően telepíteni egy axiális csőventilátor

24.5.2023
Válaszolt:
Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
Megfelelő telepítés
Nehézség: Nehézség Nehézség Nehézség Összetettebb
Válasz:

A csőventilátor csatlakoztatása egy sorkapocs (csokoládé) segítségével kivitelezhető, lásd az 1 sz. ábrát. A legtöbb esetben két vezeték jön ki a falból. Mindegyiknek más színűnek kell lennie, ez attól is függ, hogy új vagy régebbi elektromos vezetékről van-e szó. Az újabb elektromos vezetékeknél jellemzően fekete vagy barna vezetékeket láthatunk, ezeket nagy L betűvel (fázisvezető) jelöljük. A második vezeték színe kék kell, hogy legyen, ezt pedig N betűvel (nullavezető) jelöljük.

Győződjön meg arról, hogy a vezetékek le vannak választva a 230V/50Hz-es hálózatról, pl. a megszakító kapocs lefelé mutat, és a kijelzőn az OFF jelzés látható. Ezt követően neki láthat a ventilátor csatlakoztatására.

A ventilátor bekötési útmutatója: helyezze a fázisvezetéket (barna vagy fekete színű vezeték) a sorkapcsoló L1 vagy L2 jelzésű csatlakozóba, és húzza be a csavart (lásd a 3 vagy a 4 sz. ábrát). Ugyanezt az eljárást követve csatlakoztassa a második vezetéket is (kék vagy zöld-sárga színű vezeték), helyezze be az N csatlakozóba, és óvatosan húzza meg a csavart (lásd a 2 sz. ábrát). Ezen a ponton tesztelhetjük a ventilátor működését, és csatlakoztathatjuk a 230V/50Hz-es hálózatra – a megszakító kapcsolót mozdítsuk felfelé, látnunk kellene az ON jelzést. A ventilátornak működnie és a légcsavarnak pedig forognia kellene.

A bekötési útmutatót példaként adjuk meg hasonló típusú ventilátorokhoz, amelyek nem rendelkeznek fordulatszám szabályozóval. A fordulatszám szabályozóval ellátott ventilátorok esetében a bekötés egyszerűbb, és a bekötés megegyezik a műanyag radiális ventilátorok bekötési útmutatójában leírtakkal.

Kerülje el a helytelen bekötést, amely az 5 és 6 ábrán látható. Az így csatlakoztatott ventilátorra nem érvényesíthető a garancia, mert a motor tekercselését a PE földelővezeték rövidre zárta. Ily módon sose csatlakoztassa a készüléket, fennál a rövidzárlat veszélye.

!!! Ez az útmutató kizárólag tájékoztató jellegű, a készüléket minden esetben szakképzett személynek (villanyszerelőnek) kell telepítenie !!!

  


   


   


Videós útmutató a műanyag axiális csőventilátor megfelelő bekötéséhez

Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel