+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36-30 / 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

A páraérzékelővel és időzítővel rendelkező ventilátor megfel

25.5.2023
Válaszolt:
Berend-Kádár Katalin
Berend-Kádár Katalin
Megfelelő telepítés
Nehézség: Nehézség Nehézség Nehézség Összetettebb
Válasz:

!!! Ez az útmutató kizárólag tájékoztató jellegű, a készüléket minden esetben szakképzett személynek (villanyszerelőnek) kell üzembe helyeznie !!!

Mielőtt nekilát a ventilátor telepítéséhez, válassza le a készüléket az elektromos hálózatról!

A klasszikus ventilátorok csatlakoztatása egy sorkapocs (csokoládé) segítségével kivitelezhető (lásd az 1 sz. ábrát). A legtöbb esetben két vagy három vezeték jön ki a falból. Mindegyiknek más színűnek kell lennie, ez attól is függ, hogy új vagy régebbi elektromos vezetékről van-e szó. Az újabb elektromos vezetékeknél jellemzően fekete vagy barna vezetékeket láthatunk, ezeket nagy L betűvel (fázisvezető) jelöljük. A második vezeték színe kék kell, hogy legyen, ezt pedig N betűvel (nullavezető) jelöljük. A zöld-sárga színű kábelt földelővezetékként alkalmazunk, de azt ezekhez a ventilátorokhoz nem használunk.

Gyakran találkozhatunk ezekkel a betűkkel az elektromos vázlatokon, ezért most elmagyarázzuk a jelentőségüket. Az L betű a „fázisvezető”, az N betű a „nulla, vagy semleges vezeték”, és végül a PE betűk a „földelő védővezeték” jelzésére szolgálnak. A ventilátorok vázlatain ezek a betűtípusok mindig fel vannak tüntetve, mégpedig vagy közvetlenül a sorkapcsolón, vagy a műanyag ventilátortestre vannak bélyegezve

Győződjön meg arról, hogy a vezetékek le vannak választva a 230V/50Hz-es hálózatról, pl. a megszakító kapocs lefelé mutat, és a kijelzőn az OFF jelzés látható, biztonsága érdekében ezt egy feszültségmérő készülékkel is ellenőrizze. Ezt követően neki állhat a ventilátor csatlakoztatására.

Az ilyen típusú ventilátorok telepítése nem különbözik lényegesen a kiegészítő funkciók nélküli, standard ventilátorok csatlakoztatásától. Az egyetlen apró különbség az, hogy a sorkapcsolón („csokoládé”) van egy további csatlakozó, amely a LT jelölésű vezeték csatlakoztatására szolgál. Ez a csatlakozó felelős az időzítő vezérléséért. Tehát az ilyen típusú ventilátorok összesen három:  csatlakozóval rendelkeznek (lásd a képet).L, N, LT

Az ilyen típusú ventilátoroknál két lehetséges telepítési mód közül lehet választani. Használhatjuk kizárólag a páraérzékelő funkciót, vagy csatlakoztathatjuk az időzítőt is. Ez a két funkció összefügg egymással.

A szokásos telepítésnél, ha a vezetékek az L (fázis) (lásd a 2 sz. ábrát) és az N (nulla) (lásd a 3 sz. ábrát) csatlakozókhoz vannak csatlakoztatva, a ventilátor páratartalom érzékelő üzemmódban működik. Ha a páratartalom meghaladja az érzékelő által beállított határértéket, a ventilátor bekapcsol és addig szellőzteti a helyiséget, amíg az páraérzékelő nem érzékeli, hogy a páratartalom a beállított határérték alá csökkent, vagy amíg a beállított időciklus nem jár le.

Ha a telepítésnél az LT csatlakozót is csatlakoztattuk (lásd a 4 sz. ábrát), a ventilátor akkor is működésbe lép, ha a páratartalom mértéke állandó. Ebben az esetben maga az időzítő funkció lép működésbe, ilyenkor a ventilátor az időzítő által beállított ideig (jellemzően 2-30 perc) működik.

A ventilátor bekötése: amennyiben 3 vezeték áll rendelkezésünkre, csatlakoztassuk az L és az N csatlakozókat az előző utasításoknak megfelelően, és a sötét színű vezetéket – fekete, barna, szürke, pedig csatlakoztassuk az LT csatlakozóhoz. FIGYELMEZTETÉS: soha ne csatlakoztassa a zöld-sárga vagy a kék vezetéket!!!

A nagyobb probléma akkor keletkezik, ha mindössze két csatlakozó kábel áll rendelkezésünkre (azaz az L – fázis, és az N – nulla). Ebben az esetben egy fázisvezetőt kell „kialakítani”. Ezt a problémát úgy lehet a legjobban megoldani, ha külön kapcsolót (nyomógombot) szerelünk fel a ventilátorhoz, ilyenkor az L fázist csatlakoztatjuk a tápegységhez. Ugyanerről a helyről kivezetünk egy másik vezetéket, amely L fázisként folytatódik a ventilátor felé. A kapcsoló kimenetéről kivezetjük az LT vezetéket, amelyet a ventilátor LT csatlakozójához csatlakoztatjuk (lásd a 4 sz. ábrát). Az N jelzésű nullavezeték közvetlenül a ventilátor N csatlakozójához vezet.

A ventilátor próba-csatlakoztatása esetén, az L csatlakozót (fázis) és az N csatlakozót (nullavezető) csatlakoztatjuk. Az LT csatlakozó - egyelőre nincs csatlakoztatva (parancs a külső időzítő indítására). A próbateszt során a T és H trimmereket a T pozícióba állítjuk. A T-t minimális értékre (2 perc) ellenben a H-t a maximumra (90% relatív páratartalom). FIGYELEM: Az időzítőket nagyon óvatosan állítsa be, hogy elkerülje a vezérlőkerék sérülését!!! Miután csatlakoztatta a ventilátort a hálózathoz, a készüléknek azonnal be kell kapcsolnia, és kb. 2 perc után pedig ki kell kapcsolnia. Megpróbálunk rálehelni a páraérzékelőre (egy kis fekete kocka, amelyre egy huzal van kifeszítve) (lásd a 4 sz. ábrát), mintha amikor ezt a fürdőszobában lévő tükörnél tesszük. Amennyiben a ventilátor helyesen van bekötve, akkor be kell kapcsolnia – a higrosztát tökéletesen működik. Ezután már csak be kell állítanunk a H trimmert a kívánt üzemelési értékre, amelynél a ventilátort be kívánjuk kapcsolni. Ezt is az előző folyamatokhoz hasonlóan teszteljük le.

Az LT csatlakozó a ventilátor páraérzékelő nélküli külső bekapcsolására szolgál (ez azt jelenti, hogy csak az időzítő működik, amely a feszültségnek erről a csatlakozóról való leválasztása után elkezd visszaszámolni). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például ha belép a szobába, felkapcsolja a villanyt, és a ventilátor is elindul, ha elhagyja a szobát, lekapcsolja a villanyt, a ventilátor a beállított időintervallumnak megfelelően tovább működik.

Kapcsolatba léphet velünk a +36 30 753 8599-es telefonszámon vagy e-mailben az info@dalap.hu e-mail címen.

Berend-Kádár Katalin
Berend-Kádár Katalin
+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)

Hasonló cikkek

6 perc olvasás
Hogyan kell megfelelően bekötni egy időzített ventilátort anélkül, hogy a ventilátor megsérülne. Gyakorlati.
A teljes cikk megjelenítése
2024.05.10

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel