+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36-30 / 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Hogyan telepítsük a kiegészítő funkciós nélküli ventilátort?

Nehézség: Nehézség Nehézség Nehézség Egyszerű
Idő:
Kezdő: 10 min.
/
Fejlett: 5 min.
/
Szakértő: 3 min.
Válasz:

!!! Ez az útmutató kizárólag tájékoztató jellegű, a készüléket minden esetben szakképzett személynek (villanyszerelőnek) kell üzembe helyeznie !!!

Mit ér egy ventilátor további funkciók nélkül?

Ez egy olyan alaptípusú ventilátor, amely WC-k, fürdőszobák és a lakás más részeinek szellőztetésére használható. Falra vagy a mennyezetre szerelhető. Ez egy egyszerű termék, és a kiválasztásakor csak a légcsatorna átmérőjet és az adott helyiség szellőztetéséhez szükségesteljesítményt kell figyelembe vennie.

Mielőtt nekilát a ventilátor telepítéséhez, válassza le a készüléket az elektromos hálózatról!

A klasszikus fürdőszobai ventilátor csatlakoztatása egy sorkapocs (fázis) segítségével történik (lásd az 1 sz. ábrát). A legtöbb esetben két, vagy három vezeték jön ki a falból. Mindegyiknek más színűnek kell lennie, ez attól is függ, hogy új vagy régebbi elektromos vezetékről van-e szó. Az újabb elektromos vezetékeknél jellemzően fekete vagy barna vezetékeket láthatunk, ezeket nagy L betűvel (fázis) jelöljük. A második vezeték színe kék kell, hogy legyen, ezt pedig N betűvel (nulla) jelöljük.

Gyakran találkozhatunk ezekkel a betűkkel az elektromos vázlatokon, ezért most elmagyarázzuk a jelentőségüket. Az L betű a „fázis”, az N betű a „nulla, vagy semleges vezeték”, és végül a PE betűk a „földelésre szolgálnak.” jelzésére szolgálnak. A ventilátorok vázlatain ezek a betűtípusok mindig fel vannak tüntetve, mégpedig vagy közvetlenül a sorkapcsolón, vagy a műanyag ventilátortestre vannak rögzítve.

Győződjön meg arról, hogy a vezetékek le vannak választva a 230V/50Hz-es hálózatról, pl. a megszakító kapocs lefelé mutat, és a kijelzőn az OFF jelzés látható. Biztonsága érdekében javasolt ezt egy feszültségmérő készülékkel is ellenőrizni. Ezt követően neki állhat a ventilátor csatlakoztatására.

A ventilátor bekötési útmutatója: helyezze be a fázisvezetéket (barna vagy fekete színű vezeték) a sorkapcsoló L jelzésű csatlakozójába majd a csavar segítségével rögzítse (lásd a 2 sz. ábrát). Ugyanezt az eljárást követve csatlakoztassa a második vezetéket is (kék, vagy zöld-sárga színű vezeték), helyezze be az N csatlakozóba, és gondosan húzza meg a csavart (lásd a 3 sz. ábrát). Az elégséges rögzítést a huzal enyhe meghúzásával lehet megállapítani, ha nem mozdul, akkor megfelelően van rögzítve. Most pedig tesztelhetjük a ventilátor működését, és csatlakoztathatjuk a 230V/50Hz-es hálózatra – a megszakító kapcsolót mozdítsuk felfelé, látnunk kellene az ON jelzést. A ventilátornak működnie és a légcsavarnak pedig forognia kellene.

A legnépszerűbb ventilátor funkciók

Az alap ventilátorok mellett léteznek különböző funkciókkal rendelkező ventilátorok is, amelyek biztosítják a kényelmes szobaklímát.

  • Időzítő - a ventilátor kikapcsolás után is tovább működik. Az üzemidő hossza egy adott időtartamon belül beállítható.
  • Páratartalom-érzékelő - gondoskodik a helyiség optimális páratartalmáról. A ventilátor bekapcsol, ha azt érzékeli, hogy a páratartalom meghaladta a beállított határértéket.
  • Visszacsapó szelep - megakadályozza, hogy a ventilátor kikapcsolt állapotában az elszívott levegő visszaáramoljon a helyiségbe.
  • Fény- vagy mozgásérzékelő - amikor az érzékelő mozgást vagy fénymunkát érzékel, a ventilátor automatikusan bekapcsol.

Ezen kívül működésű ventilátorokat is talál nálunk, amelyeket például a fürdőzés közbeni pihenés során értékelni fog. Ha a ventilátort magasabb páratartalmú helyiségbe telepíti, válasszon alacsonyabb feszültségű modellt. A transzformátornak köszönhetően a tápellátás 220 V-ról 12 V-ra változik.

Kapcsolatba léphet velünk a +36 30 753 8599-es telefonszámon vagy e-mailben az info@dalap.hu e-mail címen.

Hasonló cikkek

6 perc olvasás
Hogyan kell megfelelően bekötni egy időzített ventilátort anélkül, hogy a ventilátor megsérülne. Gyakorlati.
A teljes cikk megjelenítése
2024.05.10

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel