+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36-30 / 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Hogyan kell megfelelően beépíteni egy fém radiális ventiláto

Válasz:

A fém csőventilátor csatlakoztatása a csővezetékhez egy sorkapocs (csokoládé), (lásd az 1 sz. ábrát) segítségével történik. A legtöbb esetben két vezeték jön ki a falból, de ennél a típusnál még egy vezetékre szükség van. Mindegyiknek más színűnek kell lennie, ez attól is függ, hogy új vagy régebbi elektromos vezetékről van-e szó. Az újabb elektromos vezetékeknél jellemzően fekete vagy barna vezetékeket láthatunk, ezeket nagy L betűvel (fázisvezető) jelöljük. A második vezeték színe kék kell, hogy legyen, ezt pedig N betűvel (nullavezető) jelöljük. Végül a harmadik színnek zöldessárgának kell lennie, amelyet a PE (földelővezető) betűkkel jelölünk.

 

Gyakran találkozhatunk ezekkel a betűkkel az elektromos vázlatokon, ezért most elmagyarázzuk a jelentőségüket. Az L betű a „fázisvezető”, az N betű a „nulla, vagy semleges vezeték”, és végül a PE betűk a „földelő védővezeték” jelzésére szolgálnak. A ventilátorok vázlatain ezek a betűtípusok mindig fel vannak tüntetve, mégpedig vagy közvetlenül a sorkapcsolón, vagy a műanyag ventilátortestre vannak bélyegezve, illetve a sorkapcsoló fedelének belső oldalára vannak ragasztva.

Győződjön meg arról, hogy a vezetékek le vannak választva a 230V/50Hz-es hálózatról, pl. a megszakító kapocs lefelé mutat, és a kijelzőn az OFF jelzés látható, biztonsága érdekében ezt egy feszültségmérő készülékkel is ellenőrizze. Ezt követően neki állhat a ventilátor csatlakoztatására.

A ventilátor bekötési útmutatója: helyezze be a fázisvezetéket (barna vagy fekete vezeték) a sorkapcsoló L jelzésű csatlakozójába majd a csavar segítségével rögzítse (lásd a 2 sz. ábrát). Ugyanezt az eljárást követve csatlakoztassa a második vezetéket is (kék vezeték), helyezze be az N csatlakozóba, és óvatosan húzza meg a csavart (lásd a 3 sz. ábrát), végül pedig csatlakoztassa a PE földelő vezetéket a megfelelő csatlakozóhoz, és gondosan húzza be a csavart (lásd a 4 sz. ábrát) (az elégséges rögzítést a huzal enyhe meghúzásával lehet megállapítani, ha nem mozdul, akkor megfelelően van rögzítve). Ezen a ponton tesztelhetjük a ventilátor működését, és csatlakoztathatjuk a 230V/50Hz-es hálózatra – a megszakító kapcsolót mozdítsuk felfelé, látnunk kellene az ON jelzést. A ventilátornak működnie és a légcsavarnak pedig forognia kellene.

Az 1, 2, 3 és 4 számú ábrák a helyes bekötés lépéseit mutatják, amelyek segítségével a ventilátor gyártójának megfelelően, a készülék gond nélkül üzemeltethető. Ezek a motorok két csatlakozóval rendelkeznek, amelyek az indítókondenzátorral vannak összeköttetésben, és ezek felelősek a fordulatszám megfelelő érzékelésének meghatározásáért. Azonban kizárólag egy csatlakozó csatlakoztatható!!! Mert ha ezekbe a csatlakozókba 230V/50Hz áramot vezetnék, akkor rövidzárlat keletkezne!!! A ventilátorok nem megengedett, azaz helytelen csatlakoztatását lásd az 5 sz. ábrán.

!!! Ez az útmutató kizárólag tájékoztató jellegű, a készüléket minden esetben szakképzett személynek (villanyszerelőnek) kell telepítenie. !!!

Kapcsolatba léphet velünk a +36 30 753 8599-es telefonszámon vagy e-mailben az info@dalap.hu e-mail címen.

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel