+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36-30 / 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Hogyan kell helyesen csatlakoztatni egy időzítős ventilátort

10.5.2024
Válaszolt:
Berend-Kádár Katalin
Berend-Kádár Katalin
Megfelelő telepítés
Nehézség: Nehézség Nehézség Nehézség Összetettebb
Idő:
Kezdő: 15 min.
/
Fejlett: 9 min.
/
Szakértő: 5 min.
Válasz:

A standard ventilátor csatlakoztatása egy sorkapocs (csokoládé) segítségével történik (lásd az 1. ábrát). A legtöbb esetben három (néha két) vezetéket hoznak ki a falból. Mindegyiknek más színűnek kell lennie, attól függően, hogy új vagy régebbi villanyszerelésről van szó. Leggyakrabban az újabb elektromos elosztásokban láthatunk fekete vagy barna vezetékeket, ezeket nagy L (fázis) betűvel fogjuk jelölni. A második vezeték színe kék, de találkozhatunk zöld-sárgával is, amit N (nulla) betűvel fogunk jelölni.

 

KÉP - Dalap GRACE időzítő ventilátor

Gyakran találkozunk ezekkel a betűkkel az elektromos diagramokon, magyarázzuk el fontosságukat. Az L betűre "fázisként", az N betűre pedig "nullaként" fogunk hivatkozni. A ventilátor diagramokon ezek a betűk mindig fel vannak tüntetve, vagy közvetlenül a sorkapcson, vagy a ventilátor műanyag testére bélyegezve.

KÉP - Ventilátor alumínium előlappal és Dalap BFA késleltetéssel

Győződjön meg arról, hogy a vezetékek le vannak választva a 230V/50Hz-es hálózatról, pl. a megszakító kar lefelé mutat, és megjelenik az OFF jel. Ezután áttérhetünk a ventilátor csatlakoztatására.

KÉP - Dalap LV ventilátor automatikus zárral és időzítővel

Az ilyen típusú ventilátorok csatlakoztatása nem különbözik lényegesen a standard ventilátorok csatlakoztatásától, kiegészítő funkciók nélkül. Az egyetlen csekély különbség az, hogy a sorkapcson megjelenik egy további kivezetés ("csokoládé") egy további LT jelzésű vezeték csatlakoztatásához. Ez az a terminál, amely az időkésleltetés vezérléséért felelős. Ezért összesen 3 L, N, LT csatlakozó szükséges ezekhez a ventilátorokhoz (lásd az 1. ábrát).

Például az időzítő így működik: a ventilátor egy villanykapcsolóra van kötve (általában a fürdőszobában), a szobába való belépés után a kapcsolóval felkapcsolják a lámpát, és kikapcsolják a ventilátort. Miután elhagytuk a helyiséget, lekapcsoljuk a lámpát, és ebben a pillanatban az időzítő funkció aktiválódik. Az időzítőben beállított időtartamnak megfelelően a ventilátor 2-30 perc között leáll (a beállítástól függően).
Az időkapcsoló bekötése: ha 3 vezeték áll rendelkezésünkre, az L (lásd 2. kép) és az N (lásd a 3. képet) kapcsot az előző utasítások szerint csatlakoztatjuk és az LT kapocshoz (lásd 4. kép) csatlakoztatjuk. a huzal sötét színű - fekete, barna, szürke. FIGYELEM: soha ne csatlakoztassa a zöld-sárga vagy kék vezetéket!!!

Nagyobb probléma akkor adódik, ha csak két tápvezetékünk áll rendelkezésre (azaz L fázis és nulla N). Ebben az esetben fázisvezetőt kell "létrehoznia". Ezt a problémát úgy lehet legjobban megoldani, ha külön kapcsolót (gombot) szerelünk be a ventilátorhoz, ahol az L fázist rákapcsoljuk a tápra. A kapcsoló kimenetéről vesszük az LT vezetéket, amit a ventilátor LT csatlakozójába dugunk (lásd 4. sz. kép). Az N nulla vezeték közvetlenül a ventilátor N kivezetéséhez vezet.

Kapcsolatba léphet velünk a +36 30 753 8599-es telefonszámon vagy e-mailben az info@dalap.hu e-mail címen

!!! Ez a kézikönyv csak tájékoztató jellegű, a terméket mindig szakképzett személy (villanyszerelő) telepítse!!!

Berend-Kádár Katalin
Berend-Kádár Katalin
+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)

Hasonló cikkek

6 perc olvasás
Tanácsra van szüksége a ventilátor bekötésével kapcsolatban? Készítettünk egy útmutatót arról, hogyan kell megfelelően telepíteni egy kiegészítő funkciók nélküli fürdőszobai ventilátort.
A teljes cikk megjelenítése
2023.05.25
6 perc olvasás
Tanácsot adunk, hogyan kell megfelelően telepíteni a páraérzékelővel és időzítővel rendelkező ventilátort.
A teljes cikk megjelenítése
2023.05.25

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Utoljára megtekintett 1
Fekete Dalap AVD fém szellőzőrács, rovarhálóval és karimával, Ø 125 mm
Mutasd mindet
Fel