+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36 30 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Hogyan mérhető le megfelelően a ventilátor átmérője?

23.5.2023
Válaszolt:
Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
Megfelelő telepítés
Nehézség: Nehézség Nehézség Nehézség Összetettebb
Válasz:


A ventilátor kiválasztásának egyik alapvető paramétere az átmérő. Melyiket válasszuk? A helyiség méretéhez elegendő lesz egy kisebb ventilátor, vagy jobb lenne egy nagyobbat beszerezni? És éppen az ilyen döntésekkel kapcsolatban próbálunk meg tanácsot adni az alábbi sorokban.

Ha nem szeretné részletesen tanulmányozni ezt a témakört, kérjük, küldjön e-mailt az info@dalap.hu email címre, vagy hívjon minket a +36 30 753 8599-es telefonszámon. Szívesen felmérjük az Ön helyzetét, és a megfelelő készüléket ajánljuk.

Már meg van a ventilátor nyílása

Ha egy régebbi ventilátort akar lecserélni, vagy az újépítésű épületben már ki van alakítva a szellőzőnyílás, akkor a megoldás nagyon egyszerű. Csak mérje meg a nyílás átmérőjét és a mért adatnak megfelelően válassza ki a készüléket. Ebben az esetben ugyan a méret korlátozza a választást, ugyanakkor a kisebb szellőzőcsatornák is megfelelő teljesítményt tudnak nyújtani.

Ezt követően már csak a megfelelő ventilátorfunkciókat kell kiválasztani. Döntse el, hogy milyen igényei vannak a ventilátorral szemben, hogy milyen funkciókkal rendelkezze. Időzítő? Páraérzékelő? Extra halk működés? Napenergiával működtethető? Webshopunk kínálatában mindezen típus, sőt még ennél is több is megtalálható.


Még nincs kialakítva a ventilátor nyílása

Itt válik érdekessé a folyamat. Mert ahhoz, hogy a ventilátor mérete valóban megfelelő legyen, több különböző dolgot kell figyelembe venni. Az elsődleges és legfontosabb természetesen maga a helyiség mérete. Szempont továbbá a telepítés helye, a helyiség elrendezése, a helyiségben tartózkodó személyek száma, a légelszívás távolsága, az összeállításban lévő elemek száma (könyök idomok, szűkítő idomok) stb. Az egyik alapvető dolog, amit előzetesen meg kell határozni, hogy milyen gyorsan szeretnénk elszívni (kiszellőztetni) a helyiséget.

A következő sorokban ezért sokat foglalkozunk a légáramlással és annak m3/óra mértékegységével. Egyszerűbben fogalmazva, ez a szám megmutatja, hogy a ventilátor óránként mennyi levegőt képes elszívni (kicserélni).

Többnyire (de nem mindig) érvényes:

 • 100 m3/óra légáramlásig – 100 mm átmérőjű csendes ventilátorok
 • 100 – 200 m3/óra – nagyobb teljesítményű 100 mm átmérőjű ventilátorok; halk működésű 125 mm átmérőjű ventilátorok
 • 200 – 300 m3/óra – nagyobb teljesítményű 125 mm átmérőjű ventilátorok; halk működésű 150 mm átmérőjű ventilátorok
 • több mint 300 m3/óra – ipari ventilátorok. Termékpalettánkon vannak olyanok is, amelyek akár 20 000 m3/óra légáramlási sebességgel is megbirkóznak.A helyiség mérete és típusa

A helyiség mérete és típusa valószínűleg a legfontosabb paraméter, amelyet a választás során figyelembe kell venni. Egy 100 m3/óra légáramlási sebességgel bíró ventilátor egyszerűen nem tud kiszellőztetni egy nagy konyhát.

Akkor mi alapján válasszunk? Kalkulátorunk segít Önnek. Ha az adatok manuálisan szeretné kiszámítani, kövesse a következő lépéseket:

 1. Számítsa ki a helyiség térfogatát. Ez lehet hozzávetőleges, ha atipikus terekkel rendelkezik. Ez egyszerű matematika. A szoba magassága x szélessége x hossza.
  Példa: 2,6 m (magasság) x 3 m (szélesség) x 4 m (mélység) = 31,2 m3
 2. A számításba bele kell foglalni az óránként elvárt légcserék számát. Míg a nappaliban általában elég óránként egyszer cserélni a levegőt, addig a párás fürdőszobában hét légcsere javasolt óránként. Hatványozottan használt konyháknál e légcserék száma lehet akár húsz is. Az ajánlott cserék hozzávetőleges táblázatát az alábbiakban találja.
Lakó helyiségek |  1 - 3
Fürdőszobák |  5 - 10
Lakásokban lévő WC |  2 - 3
Irodaházban lévő toalettek |  3 - 5
Öltözők |  2 - 3
Garázsok |  5 - 8
Irodák |  3 - 10
Üzletek |  4 - 8
Éttermek |  8 - 12
Éttermi konyhák |  15 - 20
Laboratóriumok, vegyi tisztító üzemek  |  6 - 12
Hő- és szennyezőanyag-források nélküli műhelyek  |  3 - 6

        Szorozza meg a helyiség térfogatát a légcserék számával.

        Példa: Az adott helyiség egy fürdőszoba. Az ajánlott óránkénti légcserék száma ezért 7.
                  Tehát 31,2 m3 x 7 = 218,4 m3/óra.

    3. Kiválasztjuk a megfelelő ventilátort, melynek légáramlása 200-250 m3/óra érték között van

Ha szeretné megkönnyíteni a folyamatot, egyszerűen használja a kalkulátorunkat.A helyiség elrendezése

Minden helyiség egyedi. Ha a helyiségben vannak olyan tárgyak, amelyek szennyező anyagokat vagy nedvességet termelnek, a megfelelő ventilátor kiválasztásakor ezeket érdemes szem előtt tartani. Az alábbiakban megtalálja az egyes készülékek értékeit.

 • WC csésze – 50 m3/óra
 • mosdó – 25 m3/óra
 • piszoár – 30 m3/óra
 • zuhanyzó – 150 m3/óra

A helyiségben tartózkodó személyek száma

Ha olyan helyiségekről van szó, ahol egyszerre több ember is megfordul, akkor ezt figyelembe kell venni. A szabványos számítás személyenként 30 m3/óra légcserét számol. Ha azonban dohányzó vagy fizikai munkát végző egyénekről van szó, akkor inkább 50 m3/óra egységgel számoljon.

Légelszívás távolsága (légcsatorna hossza)

Természetesen a helyiség levegőjének elszívására használt légcsatorna hossza is fontos paraméter. Ha rosszul válasszuk ki a ventilátort, probléma lehet az elégtelen légelszívással. Ezenkívül a készülék kikapcsolását követően az elszívott levegő a csatornarendszerben reked és visszaáramolhat a helyiségbe.

A könnyebb tájékozódás érdekében az alábbi paraméterekkel dolgozhat:

 • A 80 mm átmérőjű ventilátor akár 5 méter hosszú csővezetékben is képesek a légszállításra (az ilyen átmérőjű ventilátorokat radiális kivitelben gyártják, ezeket nagyobb nyomás jellemzi, mint az axiális ventilátoroknak).
 • A 100 mm átmérőjű ventilátor a levegő szállítását, a ventilátor teljesítményétől függően, pl. 2 és 5 méter közötti hosszúságú légcsatornákban képes ellátni.
 • A 125 mm átmérőjű ventilátor a levegő szállítását, a ventilátor teljesítményétől függően akár 7 méter (ideális körülmények között akár 8 méter) hosszúságú légcsatornákban is képes ellátni.
 • A 150 mm átmérőjű ventilátor akár 9 méter (ideális esetben 10 méter) hosszúságú légcsatornában is képes a levegőt szállítására, természetesen ebben az esetben is a ventilátor teljesítményének függvényében.

Ez általánosságban a háztartási és egyéb ventilátorokra egyaránt vonatkozik. Az axiális és radiális kialakítású ventilátorok esetében kisebb különbségek vannak. A radiális ventilátorok nagyobb nyomással, az axiális ventilátorok nagyobb légáramlással rendelkeznek.

Az összeállításban lévő elemek száma

Nem szabad megfeledkezni a csővezetékben lévő komponensek számáról sem. Jellemzően minél több alkotóelem van a csővezetékben, annál nagyobb teljesítményű ventilátorra van szükség. Minden a csővezetékben elhelyezett könyök idom, vagy minden ágidom ellenállást okoz, amely korlátozza a levegő áramlását.

Példa: Ha a ventilátor egy egyenes csővezetékből 5 méteres távolságig képes elszívni a levegőt, két könyök idom, egy ágidom és egy műanyag visszacsapó szelep alkalmazása esetén mindössze kb. 3,5 - 4 méter távolságig képes a légelszívásra.

A ventilátor elhelyezése

Végül azt is érdemes átgondolni, hogy hol és hová szeretnénk elhelyezni a ventilátort. Ha például a ventilátort közvetlenül a zuhanyzó vagy a fürdőkád fölé szükséges elhelyezni, a 12V-os ventilátort alkalmazását javasoljuk. Ez kiküszöböljük az áramütés veszélyét. Másrészt a tápellátásból adódóan ezek a ventilátorok kisebb teljesítményűek, ezért kisebb légáramlással bírnak.

További lehetőségek

A megfelelő ventilátor kiválasztásánál érdemes elgondolkodni olyan egyéb funkciókról is, mint a páraérzékelő, az időzítő, a visszacsapó szelep vagy az automata zsaluk.

 • A páraérzékelő előre meghatározott feltételek alapján kapcsolja be vagy ki a ventilátort.
 • Az időzítő kikapcsolja vagy bekapcsolja a ventilátort egy bizonyos időpontban, illetve egy adott időtartamú szellőzést követően.
 • A visszacsapó szelepek vagy az automata zsaluk megakadályozzák, a már elszívott levegő visszaáramlását a csatornarendszerből a helyiségbe.

Segítünk Önnek

Ha még mindig bizonytalan a választással kapcsolatban, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot munkaidőben (hétfőtől péntekig, 8:00-17:00 óra között) a +36 30 753 8599-es telefonszámon vagy az info@dalap.hu e-mail címen. Közösen megtaláljuk a megfelelő készüléket.

Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel