Új webáruházunk van! Az Ön véleménye fontos számunkra, szeretnénk tudni, hogy tetszik. Tudna szánni 3 percet egy rövid kérdőívre?

Elrejtem
+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-17:00)
+36 30 753 8599 Hé-Pé, 08:00-17:00
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Háztartási ventilátorok és alapcsoportosításuk

27.4.2023
Válaszolt:
Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
Hogyan működik?
Válasz:
  • A fürdőszobai ventilátorok alapcsoportját a ventilátorok kiegészítő funkciók nélkül alkotják - ez azt jelenti, hogy ez csak egy motor és egy légcsavar egy szellőztetésre alkalmas műanyag testben. A csatlakoztatásuk nagyon egyszerű, mivel csak egy kétpólusú sorkapoccsal (népszerű nevén "csokoládé") rendelkezik, amelyet bármely ügyesebb ezermester könnyedén csatlakoztathat (figyelem, mert ezt a munkát csak hozzáértő személy – legalább az 50/1978 sz. rendelet szerinti elektromos szakértelemmel rendelkező villanyszerelő végezheti).

Ezen típus csatlakoztatásának konkrét eljárását itt tekintheti meg.

  • A háztartási ventilátorok következő csoportját az időzítővel felszerelt ventilátorok alkotják - ez azt jelenti, hogy a ventilátor rendelkezik mindennel, amivel az előző típus, és emellett van benne egy alkatrészekkel felszerelt integrált áramköri kártya is, amely lehetővé teszi a ventilátor késleltetett, az időzítő beállításától függően 2 és 30 perc közötti intervallum közötti kikapcsolását. Ennek a típusnak a csatlakoztatása egy kicsit bonyolultabb, mint az előző típusé, mivel ahhoz, hogy az időzítő működése 100%-ban garantált legyen mind a 3 csatlakozót be kell kötni. (Figyelem, mert ezt a munkát csak hozzáértő személy – legalább az 50/1978 sz. rendelet szerinti elektromos szakértelemmel rendelkező villanyszerelő végezheti).

Az adott típus csatlakoztatásának részletes leírását itt tekintheti meg.

  • Szintén fontos típust alkotnak a 12 V-os fürdőszobai ventilátorok, amelyeket elsődlegesen rendkívül párás helyiségekbe vagy olyan helyekre szánnak, ahol nagy a vízzel való érintkezés veszélye, pl. a zuhanyzó felett stb. Ezek a ventilátorok ugyanúgy vannak bekötve, mint a többi fürdőszobai ventilátor, azonban működésükhöz egy transzformátorra van szükség, amely a feszültséget 220V-ról 12V-ra változtatja, és a ventilátor előtt található. (Figyelem, mert ezt a munkát csak hozzáértő személy – legalább az 50/1978 sz. rendelet szerinti elektromos szakértelemmel rendelkező villanyszerelő végezheti).

Az adott típus csatlakoztatásának részletes leírását itt tekintheti meg.

  • A leggyakrabban használt és a csatlakoztatás szempontjából valószínűleg legbonyolultabb típust a páraérzékelővel (higrosztáttal) felszerelt ventilátorok alkotják - ez azt jelenti, hogy a ventilátor páraérzékelővel van felszerelve, amely figyeli a környezeti levegő relatív páratartalmát, és a mért értékek alapján kapcsolja be a motort. A ventilátor továbbá időzítővel is fel van szerelve, amely az ügyfél igényeinek megfelelően bekapcsolható vagy sem, bár a két funkció némileg függ egymástól. Ezeknél a ventilátoroknál a higrosztát úgy működik, mintha a szobában egy őr állna higrométerrel („ember”) és ez a személy folyamatosan figyelné a páratartalom szintjét, és amikor a relatív páratartalom a beállított határérték fölé emelkedett, „ez a személy” megnyom egy képzeletbeli gombot, és ezzel aktiválta a ventilátor időzítőjét. Leegyszerűsítve így működik a higrosztát a ventilátorokban. (Figyelem, mert ezt a munkát csak hozzáértő személy – legalább az 50/1978 sz. rendelet szerinti elektromos szakértelemmel rendelkező villanyszerelő végezheti).

A funkció és a csatlakoztatás konkrét részletes leírása

  • Az utolsó típus, amely a ventilátorok alapcsoportosításába sorolható és rendelkezésre áll a fürdőszobai ventilátorok mozgásérzékelővel alkotják - ez azt jelenti, hogy a ventilátor egy érzékelővel van felszerelve, amely érzékeli az adott területet, és amint mozgást érzékel, a ventilátor automatikusan bekapcsol. A ventilátor ezen felül időzítővel is fel van szerelve, amely az ügyfél igényeinek megfelelően bekapcsolható vagy sem, bár a két funkció némileg függ egymástól. A mozgásérzékelő ezekben a ventilátorokban hasonlóképpen működik, mint bármely olyan eszközben, amely érzékeli vagy észleli a mozgást a környezetében, pl. világítás, riasztó stb. A ventilátor minden esetben kizárólag akkor kapcsol be, ha az érzékelő a hatótávolságán belül mozgást érzékel. (Figyelem, mert ezt a munkát csak hozzáértő személy – legalább az 50/1978 sz. rendelet szerinti elektromos szakértelemmel rendelkező villanyszerelő végezheti).

A funkció és a csatlakoztatás konkrét részletes leírása – a bekötás azonos, mint az időzítővel felszerelt ventilátorok esetében

Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-17:00)

További kérdések a kategóriából Hogyan működik?

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-17:00

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Utoljára megtekintett 1
Hosszabbító csővezeték a Dalap ZEPHIR SIMPLE és a SIMPLE DOUBLE szobai hővisszanyerő készülékekhez,
Mutasd mindet
Fel