+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36-30 / 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Mi az a névleges áram?

Válasz:

Mi az a névleges áram?

A névleges áram azt az elektromos áramot fejezi ki, amely normál fogyasztás során átfolyik a készüléken. Károsodás, például rövidzárlat esetén a névleges áramnál nagyobb áram folyik át a készüléken, és az elektronikai eszköz megéghet. Az elektromos áramhoz hasonlóan mértékét amperben (A) adják meg.

A legtöbb háztartási ventilátor esetében a névleges áramerősség az amper század- vagy tizedrésze közötti nagyságrendben mozog, leggyakrabban 0,1A körül. Kivételt képeznek a 12V-os feszültségű ventilátorok, ahol a megfelelő teljesítmény biztosítása érdekében a névleges áramnak egy nagyságrenddel nagyobbnak kell lennie, mint a hagyományos ventilátorok esetében, azaz kb. 1,5A.

A névleges áram értéke a bemeneti teljesítménnyel együtt szintén döntő tényező a megfelelő fordulatszám-szabályzó kiválasztásában, amelyet úgy kell meghatározni, hogy ellenálljon és szabályozza az adott teljesítményt és áramot. Éppen ennyire fontos a minimális áram értéke, amely alatt a készülék nem szabályozható.

Például az 1,2A névleges árammal rendelkező Dalap RAB TURBO 450 ipari axiális ventilátor fordulatszámának szabályozására egy 300W-os kapcsolóval ellátott fordulatszám-szabályzóra van szükség, mivel az 1,5A-ig képes szabályozni az áramot. A valamivel erősebb Dalap RAB TURBO 500 ventilátor szabályozásához, amelynek névleges árama 1,9A, azonban ez a szabályzó már nem elegendő, és alkalmazása a készülék kiégését okozhatja. Ezért olyan fordulatszám-szabályzót kell választani, amelynek nagyobb a szabályozható áramtartománya, például egy 520 W-os kapcsolóval ellátott fordulatszám-szabályzót, amelynek kapcsolója akár 2,5A áramot is képes szabályozni.

Kapcsolatba léphet velünk a +36 30 753 8599-es telefonszámon vagy e-mailben az info@dalap.hu e-mail címen.

További kérdések a kategóriából Hogyan működik?

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel