+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36 30 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Mennyire fontos a teljesítmény?

28.4.2023
Válaszolt:
Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
Hogyan működik?
Válasz:

Az elektromos készülékek teljesítménye azt jelzi, hogy mennyi elektromos energiát kell a készülékbe táplálni a kívánt teljesítmény, vagy a ventilátor esetén a kívánt fordulatszám, eléréséhez. Egyszerűbben fogalmazva, a teljesítmény azt mutatja, hogy a készülék mennyi elektromos energiát fogyaszt 1 óra alatt. Igaz, hogy minél nagyobb a teljesítmény, annál nagyobbnak kell lennie az energiafogyasztásnak az azonos hatásfok fenntartása mellett, miközben az energiafogyasztás mindig nagyobb, mint a teljesítmény. A teljesítményhez hasonlóan az energiafogyasztás is wattban (W) van megadva.

A kisebb háztartási ventilátorok és hasonló készülékek energiafogyasztása több tíz wattos nagyságrendű, leggyakrabban 20 és 30 W között van. Ezzel szemben a nagyobb teljesítményű csőventilátorok vagy ipari ventilátorok teljesítménye több száz watt, de többségében 200 és 600 watt között van. Ez alól kivételt képeznek a hőlégfúvó készülékek és a hősugárzók, amelyek jellemzően több ezer watt vagy kilowatt bemeneti teljesítményűek.

A teljesítmény mértéke a névleges áramerősséggel együtt szintén döntő tényező a megfelelő fordulatszám-szabályozó kiválasztásánál, amelyet úgy kell meghatározni, hogy ellenálljon és szabályozza az adott teljesítményt és áramot. Éppen ennyire fontos a minimális áram értéke, amely alatt a készülék nem szabályozható.

A bemeneti teljesítmény azonban önmagában nem mondja meg, hogy pontosan mennyi lesz a kimeneti teljesítmény. Azt az arányt, amelyben az eszköz képes felhasználni a bevitt energiát (bemeneti teljesítmény) és átalakítani azt munkává (kimeneti teljesítmény), hatásfoknak nevezzük. A legjobb eredményt az EC-motorral felszerelt ventilátorok érik el, amelyek hatásfoka akár 90% is lehet.

Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)

További kérdések a kategóriából Hogyan működik?

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel