+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36-30 / 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Mi az az IP-védettség és miért fontos?

Válasz:

Ennek oka egyszerű: az IP-besorolás azt jelzi, hogy a készülék mennyire ellenálló az idegen testek behatolásával szemben, és mennyire ellenálló a folyadékokkal szemben. Ez különösen fontos, ha például a ventilátort a fürdőszobában helyezi el, vagy ha gyermekei vagy háziállatai vannak, nehogy a készülék kárt tegyen bennük.

Az IP-besorolás az elektromos berendezések áramköreit védő tokozás (készülékház) környezeti behatolások elleni védettségét jelzi, amelyet az MSZ EN 60529 szabvány határoz meg. Ez a szabvány meghatározza, hogy az elektromos berendezések motorvédelme a vizsgálatok alapján milyen IP-értékeknek felel meg (első számjegy), beleértve a folyadék behatolása elleni védelmet is (második számjegy).

A motor idegen testek bejutása elleni védettség mértéke:

 • IP0x – nincs védelem
 • IP1x – nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett, a nagyobbaknál a tenyér érintésétől
 • IP2x – közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett (12 x 12 mm), a nagyobbaknál az ujjak érintésétől
 • IP3x – kisméretű szilárd tárgyak ellen védett (kb. 2,5 mm), a nagyobbaknál a szerszám érintésétől
 • IP4x – apró méretű szilárd tárgyak ellen védett (kb. 1 mm), a nagyobbaknál a vezetékkel (huzal) való érintéstől
 • IP5x - részleges védelem a por és bármilyen szerszámmal való érintés ellen
 • IP6x – teljes mértékben védett a por ellen és bármilyen érintés ellen

A motor folyadék bejutás elleni védettség mértékét a második számjegy jelzi:

 • IPx0 - nincs védelem
 • IPx1 – függőlegesen cseppenő víz ellen védett - 3-5 mm-nek megfelelő eső 10 percig normál helyzetben
 • IPx2 - vízcseppek függőleges esése ellen védett - 3-5 mm-nek megfelelő eső 10 percig a készülék 15º-os dőlése mellett 4 különböző pozícióban a telepítési pozícióval szemben
 • IPx3 – fröccsenő víz ellen védett, a víz az eszközt 60º-os szögben, függőlegesen, 10 l/perc, 80-100 kN/m2 nyomás mellett 5 percen keresztül permetszerűen éri.
 • IPx4 – bármely irányból érkező fröccsenő víz ellen védett. A víz egy 6,3 mm-es sugárban, minden szögből 12,5 liter/perc sebességgel, 30 kN/m2 nyomás mellett, 3 percig, 3 m-es távolságból éri az eszközt.
 • IPx5 – vízsugár ellen védett (minden irányból). A víz egy 6,3 mm-es sugárban, minden szögből 100 liter percenként, 30 kN/m2 nyomás mellett, 3 percig, 3 m-es távolságból éri az eszközt.
 • IPx6 – erős vízsugár ellen védett. A víz egy 12,5 mm-es sugárban, minden szögből 100 liter/perc sebességgel, 100 kN/m2 nyomás mellett, 3 percig, 3 m-es távolságból éri az eszközt.
 • IPx7 – vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig. Merülés 30 percig 1 m mélységig.
 • IPx8 – magas nyomású vízbe merülés ellen védett. Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott feltételek mellett.
 • IPx9 – magas nyomású és magas hőmérsékletű vízsugár ellen védett.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő ventilátort?

Fontos megválaszolni a következő kérdéseket: - Fennál-e a vízzel való érintkezés? Hova lesz elhelyezve a készülék? Olyan beltéri környezetben, ahol nem várható a gőzzel vagy a vízzel való érintkezés, lehetőség van az alacsonyabb IP21 védettségi fokozattal készülék alkalmazására. De akár magasabb védettség is alkalmazható, annak függvényében, hogy nagyobb, érintés vagy a nedvesség elleni védelemre van-e szüksége. Azokban a helyiségekben, mint például a konyhában és a fürdőszobában, ahol magasabb a páratartalom és fennáll a vízgőzzel vagy magával a vízzel való érintkezés valószínűsége, magasabb szintű védelmet kell alkalmazni, és meg kell vizsgálni azokat a zónákat is, amelyek meghatározzák, hogy milyen ventilátort vagy világítást használhatunk.

 

Mi az az IP-védettség és miért fontos?

 • Zóna 0: Közvetlenül a kádba, vagy a zuhanyzóba történő alkalmazás; csak alacsony feszültségű ventilátorokat/világítótesteket alkalmazhatunk (maximálisan 12 V), melyeknek legalább az IP X7-es védettségi osztályba kell tartozniuk.
 • Zóna 1: A kád fölé, a padlótól legfeljebb 225 cm-es magasságba, vagy közvetlenül a zuhanyzó falára elhelyezés esetén legalább IP X5 védelemre, és alacsony feszültséggel (12 V) működő készülékre van szükség.
 • Zóna 2: A 2-es zónában a világítótesteknek legalább az IP 44-es védettségnek kell megfelelniük, azaz a fürdőkádtól vagy a zuhanyzótól 60 cm-re mindkét oldalon, de a kád és a zuhanyzó feletti falon 75 cm-rel a Zóna 1 felett (75 cm-rel a padlótól számított 225 cm felett, ha a mennyezet ilyen magas).
 • Zóna 3: A Zóna 0, Zóna 1 és Zóna 2-n kívül elegendő egy IP21 védettségi fokozattal bíró ventilátor vagy világítótest alkalmazása.

 

zóna

Kapcsolatba léphet velünk a +36 30 753 8599-es telefonszámon vagy e-mailben az info@dalap.hu e-mail címen.

További kérdések a kategóriából Hogyan működik?

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel