Új webáruházunk van! Az Ön véleménye fontos számunkra, szeretnénk tudni, hogy tetszik. Tudna szánni 3 percet egy rövid kérdőívre?

Elrejtem
+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-17:00)
+36 30 753 8599 Hé-Pé, 08:00-17:00
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Hogyan kell használni a fordulatszám szabályzót?

Válasz:

Nem mindig tanácsos a ventilátort folyamatosan maximális teljesítmény mellett működtetni. Néha szükség van a motor fordulatszámának szabályozására a zaj vagy a rezgés csökkentése érdekében. Számos fordulatszám szabályzó létezik. Egyes típusok kapcsolóként funkcionálnak, a ventilátor be- és kikapcsolását is ellátják, más típusok a telepítés módjában különböznek, az egyiket a falra, a másikat a falba kell felszerelni.

A legtöbb szabályozót ún. potenciométerrel, azaz kerékkel vezérelhető, de vannak érintőképernyős kijelzővel felszerelt típusok is. Mindkét vezérlés lehetővé teszi a fokozatmentes fordulatszám szabályozást. Lehetőség van a szabályzók működési elv szerinti felosztására. Leggyakrabban a tápfeszültség szabályozásáról van szó, de például a 400 V-os motorral rendelkező ventilátorok szabályozásához úgynevezett frekvenciaváltót kell alkalmazni, amely a feszültség helyett az elektromos áram frekvenciáját változtatja meg.

A szabályzó kiválasztásakor a szabályozni kívánt ventilátor paraméterei alapján kell dönteni. Ugyanakkor alapvető, hogy a szabályozott ventilátor teljesítményének (W) és áramerősségének (A) értéke, illetve több ventilátor csatlakoztatása esetén az összértéke ne haladja meg a fordulatszám szabályzó maximálisan megengedett teljesítményét és névleges áramerősségét. A károk elkerülése érdekében a szabályzók biztosítékkal vannak felszerelve.

A maximális értékhez hasonlóan azonban a minimális érték is jelentőséggel bír. Minden szabályzónak van egy bizonyos áramtartománya, amelyen kívül a ventilátormotor nem szabályozható megfelelően. Ahhoz, hogy még a leggyengébb ventilátorokat is szabályozni lehessen, először be kell állítani egy minimális fordulatszám-értéket a vezérlőn, amelytől függ a szabályozás mértéke.

Hasonló cikkek

6 perc olvasás
Ebből a cikkből megtudhatja mi az a teljesítmény. Megismerheti a leggyakrabban megadott értékeket, valamint, hogy miért érdemes ezt a változót figyelemmel kísérni. Miért fontos ez az adat vagy miért nem.
A teljes cikk megjelenítése
28. 4. 2023
6 perc olvasás
Tudja mit jelent a névleges áram? Ezt a fogalmat megpróbáljuk képletesen elmagyarázni Önnek.
A teljes cikk megjelenítése
28. 4. 2023

További kérdések a kategóriából Hogyan működik?

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-17:00

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel