+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36-30 / 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Lokális hővisszanyerés és hol alkalmazzuk

11.4.2022
6 perc olvasás
Berend-Kádár Katalin
Berend-Kádár Katalin
A ventilátorok és a légtechnika világa

Lokální rekuperace a kde ji použít?

A tiszta, friss és egészséges levegő a komfortos háztartás egyik előfeltétele, és a helyi hővisszanyerésnek köszönhetően nem csak a luxuslakások kiváltsága. Ha nem jut hozzá természetes úton, mert forgalmas út mellett, vagy másképpen szennyezett levegőjű területen él, akkor a lokális hővisszanyerés segíthet. Hogyan válasszuk ki a megfelelőt, hogyan használjuk megfelelően?
 
Ellentétben a központi hővisszanyerő egységekkel, a helyi szobai hővisszanyerő egységek kisebb lakások vagy egyes helyiségek levegőcseréjének biztosítására szolgálnak. Az ilyen, néha decentralizáltnak is nevezett hővisszanyerő egységek ugyan kisebb teljesítményt érnek el, ugyanakkor telepítési és beszerzési költségük jóval alacsonyabb, mint a központi hővisszanyerő egységeké. Egy olcsóbb megoldás, amely a hővisszanyerő egységek minden előnyét biztosítani tudja.

A hővisszanyerő egységek főbb előnyei

  • Kiváló levegőminőség: A helyiségbe folyamatosan áramló friss levegőnek köszönhetően, otthonában olyan tiszta környezetet alakul ki, amelyet az asztmás és allergiás problémákkal küzdő személyek különösen értékelni fognak.
  • Fűtési költségek csökkentése: Az elszívott levegőt felhasználva előmelegíti a kívülről beáramló friss levegőt, ezáltal csökkentheti a szellőztetés általi hőveszteség.
  • Páratartalom csökkentése: A hővisszanyerő egység csökkenti és stabil értéken tartja a helyiségben lévő páratartalmat. Ezt nemcsak új épületekben, hanem régebbi házakban is biztosítani tudja. 
  • Penészképződés megelőzése: A tartósan magas páratartalom veszélyt jelent az emberi szervezetre – a hővisszanyerés megakadályozza a penészképződést és a penész terjedését.
  • Alacsony energiafelhasználású épületek: Jelenleg szinte lehetetlen, hogy egy családi ház megfeleljen az alacsony energiafelhasználású épület kritériumainak, ha nem rendelkezik hővisszanyerő egységgel.

Helyi hővisszanyerés – egyszerű és problémamentes telepítés

A helyi hővisszanyerés másik nagy előnye az egység telepítési módja. A központi hővisszanyerő egységeket minden esetben egy kiterjedt szellőzőrendszerhez kell csatlakoztatni. A szellőzőrendszernek tartalmaznia kell egy beszívó légcsatornát, amely általában a friss levegő bevezetését végzi a helyiségbe, valamint egy elvezető légcsatornát, amely éppen ellenkezőleg, például a konyhából vagy a fürdőszobából vezeti ki az elhasznált levegőt távolítja el. Ellenben a helyi hővisszanyerő egység telepítéséhez elegendő a falon egy általunk kiválasztott helyen, egy megfelelő nyílás kialakítása. Emiatt a szobai hővisszanyerő egységek telepítése sokkal egyszerűbb és olcsóbb.

Hogy működik a szobai hővisszanyerés?

A Zephir helyi hővisszanyerő egység a Dalap márkától és a Twinfresh helyi hővisszanyerő egység a Vents gyártótól is egyetlen teleszkópos légcsatornával rendelkezik, amely közvetlenül a falon halad át, ciklusokban működik, akár egyidejűleg, akár váltakozva. Egy helyiség levegőcseréjéhez a helyi hővisszanyerő önmagában is elegendő.

Lokális hővisszanyerés és hol alkalmazzuk
Ha több kisebb helyiség vagy egy nagyobb helyiség szellőztetését akarjuk megoldani, akkor a helyi hővisszanyerő egységeket párosan szükséges alkalmazni. Annak érdekében, hogy a hővisszanyerési ciklusok a megfelelő időben kezdődjenek, az egységeket a csomagban található kábel segítségével egyetlen vezérlőpanelhez kell csatlakoztatni.

A telepítés helyétől és az elvárt levegő keringésének irányától függően a hővisszanyerő ciklusok vagy szinkronban (egyidejűleg) állíthatók be, vagy váltakozva, azaz úgy, hogy amíg az egyik egység friss levegőt fúj be, a másik az elhasznált levegőt engedi ki, vagy fordítva (lásd a képen).

Synchronizace cyklů u dvou a více lokálních rekuperací

A helyi hővisszanyerő kiválasztásánál a térség térfogata és a falvastagság a meghatározó

A megfelelő helyi hővisszanyerő egység kiválasztásánál a helyiség mérete meghatározó jelentőséggel bír. A helyiség térfogata négyzetméterben (m3) nem lehet nagyobb, mint a gyártó által megadott hővisszanyerés légáramlásának értéke (m3/óra).

Ezenkívül figyelembe kell venni a fal szélességét, amelynek meg kell felelnie a teleszkópos légcsatorna állítható tartományának. ebből a szempontból Kivételt képez a Vents márka Micra nevű helyi hővisszanyerő egysége, amely nem egyetlen integrált légcsatornán keresztül működik, hanem befúvó és elszívó légcsatornát is használ, mindkettőt külön-külön kell a falba telepíteni.

Szívesen segítünk Önnek a megfelelő szobai hővisszanyerő egység kiválasztásában. Nincs más dolga, mint felvenni velünk a kapcsolatot az info@dalap.hu e-mail címen vagy a +36 23 952 994 telefonszámon keresztül.

A cikkben felsorolt ​​termékek

Berend-Kádár Katalin
Berend-Kádár Katalin
+36-30 / 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)

Hasonló cikkek

6 perc olvasás
A lakásában lévő állott levegőtől és magas páratartalomtól szenved? A szellőztetés nem oldja meg a problémát, a nyitott ablakon kiszökik a meleg? A megoldás egy helyi hővisszanyerő egység jelenti.
A teljes cikk megjelenítése
2022.04.11

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel