+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36 30 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Mi az a transzformátor és hol kell használni?

11.4.2022
6 perc olvasás
Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
A ventilátorok és a légtechnika világa
Nehézség: Nehézség Nehézség Nehézség Összetettebb
Idő:
Kezdő: 17 min.
/
Fejlett: 11 min.
/
Szakértő: 7 min.

transformátor

A transzformátor olyan eszköz, amely a feszültséget és az áramerősségét alakítja át, a bemeneti feszültség értékét a kívánt kimeneti értékre változtatja. Legfőképpen a biztonság miatt használatos, például, ha a ventilátort közvetlenül a kád vagy a zuhanyzó fölé helyezzük. Milyenek a transzformátor paraméterei, mi alapján válasszuk ki, és hogyan kell telepíteni?

Mikor van szükség a transzformációra

  1. Különösen olyan esetekben, amikor a hálózati feszültségnél alacsonyabb, azaz 230 V-nál alacsonyabb feszültség szükséges az elektromos készülék megfelelő működéséhez, pl. a fürdőszobai ventilátorok esetén.
  2. Amikor az áramellátáshoz nem lehet akkumulátort használni. Háztartásokban leggyakrabban alacsony feszültség 12V-ra való átalakítására használják.

Transzformátor típusok

Toroid (szabályozó) transzformátorok

Ezek egy toroid magra tekercselt transzformátor. Ezért lényegesen nehezebbek és minden esetben váltakozó áramot használnak.

Elektronikus transzformátorok

Elektronikát használ a feszültség átalakítására, ezáltal sokkal könnyebb, és általában diódák segítségével a váltakozó áram egyenirányítását végzi.

Transzformátorokat elsősorban a biztonság miatt tervezték

A fő ok, amiért a készülékeket 12 V-ra tervezték, a biztonság. Alacsony feszültség esetén az áramütés veszélye minimálisra csökken. Ezek a készülékek ennek okán különösen alkalmasak olyan helyiségekre, ahol fennáll a vízzel való közvetlen érintkezés veszélye, ez pedig a legtöbb háztartásban elsősorban a fürdőszoba.

A fürdőszobában az áramellátás szempontjából úgynevezett védőzónákat jelölnek ki, amelyeket 0-tól 4-ig jelölnek, a 0-ás zónában a maximális megengedett feszültség 12 V. Ezért, ha a fürdőszobai ventilátort például a zuhanyfülkébe, vagy közvetlenül a kád fölé szeretnénk helyezni, akkor ügyelnünk kell arra, hogy olyan készüléket válasszunk, melynek megfelelő fokú pára és nedvesség elleni védelemmel, valamint 12 V-os tápellátással rendelkezik.

Mire kell figyelni a transzformátor telepítésénél

A transzformátor telepítésénél figyelembe kell venni, hogy az 230 V bemeneti feszültséggel működik. Nem szabad szabadon elhelyezni a fürdőszobában.

Ideális beépítési hely például a gipszkarton állmennyezet, száraz falfülke, amelyet legalább egy ellenőrző ajtó választ el a fürdőszoba környezetétől, szomszédos helyiség vagy folyosó. A túlmelegedés elkerülése érdekében a helyiség megfelelően szellőztetést igényel, és kerülni kell a magasabb páraképződést.

A transzformátor kiválasztásához szükséges paraméterek

A megfelelő transzformátor kiválasztása esetén döntő paraméternek számít a bemeneti és kimeneti feszültség értéke, a fürdőszobai ventilátor esetén ez 230V és 12V.

Továbbá az a teljesítmény, amelynek wattban (W) megadott mértéke nem lehet kisebb, mint a csatlakoztatott eszközök teljesítményértékeinek összege plusz a tartalék, a védelmi fokozat, de az is számít, hogy a transzformátor fel van-e szerelve rövidzárlat elleni biztosítékkal, túlterhelés és túlmelegedés elleni védelemmel.

transformátor

A cikkben felsorolt ​​termékek

Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)

Hasonló cikkek

6 perc olvasás
Gyors és megbízható szellőztetésre van szüksége a fürdőszobában, vagy más helyiségben? A kínálatunk legújabb terméke, a Dalap GRACE ventilátor ebben segít Önnek.
A teljes cikk megjelenítése
11. 4. 2022

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel