+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36 30 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Gazdaságos szellőztetés vagy hővisszanyerés az ideális válas

11.4.2022
7 perc olvasás
Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
A ventilátorok és a légtechnika világa

Úsporné větrání, aneb rekuperace je ideální volba

 

Napjainkban mindenki a megtakarításra törekszik. Energiatakarékos izzókat és készülékeket vásárolunk. Igyekszünk visszaszorítani a víz és az élelmiszerek pazarlását. Ennek ellenére vannak olyan területek, ahol a pénz szó szerint „kiszivárog az ablakon“. Az egyik ilyen terület az egyserű szellőztetés. Bizonyára mindenki olvasott már számos cikket a rendszeres szellőztetés fontosságáról és szükségességéről, még a hidegebb évszakokban is. De ki nyit önként ablakot, hosszabb időre, akár több tíz percre, télen?? Már a szellőztetés első perceiben a szobahőmérséklet néhány fokot csökken (a hőveszteség 50-70%-os), ezt követően pedig ismét maximumra kell kapcsolni a fűtést, hogy visszaálljon a megfelelő szobahőmérséklet. És mindez naponta többször?? 

Úsporný dům

 

Minden bizonnyal több száz cikket találnánk az interneten a megfelelő szellőztetésről. Létezik számos utasítás és különféle trükk a szellőztetés felgyorsítására, vagy akár a szellőztetés szükségességének csökkentésére minimális szintre - ne szárítsunk ruhát a lakásban, vegyünk páraelszívót, csökkentsük a növények mennyiségét és még sok más. A legtöbb cikk azonban nem említi az egyik legjobb megoldást, ez pedig a hővisszanyerés lehetősége.

 

Správně nastavené topení

Mit jelent a hővisszanyerés? Miért hasznos, ha van az otthonunkban, vagy a munkahelyünkön, mik az előnyei? Számtalan kérdés, melyekre egyszerű a válasz. A hővisszanyerő egység, egyszerűen fogalmazva, kicseréli a levegőt. A hőcserélő az elhasznált meleg levegőt elszívja és a friss levegőt pedig befújja a helyiségbe. A hőcsere lehet folyamatos, vagy csak időszakos, ezt egy időzítő segítségével lehet szabályozni – a készülék az Ön által beállított időközönként cseréli a levegőt. A megfelelő beállításokkal megelőzhető a fáradékonyság és fejfájás, amely a szellőzetlen helyiségekben tartózkodás esetén lép fel, és egyben megóvhatja a helyiséget a penészgombától, baktériumoktól és egyéb kellemetlenségektől, amelyek a nem megfelelő szellőzés okán keletkeznek.

 

Centrální rekuperace vzduchuLokální rekuperace vzduchu

 

Néhányan azt gondolhatják, hogy ha fagy, akkor a befújt levegő friss, ugyanakkor nagyon hideg is lesz. Nem lesz. Talán ez a legnagyobb előnye a hővisszanyerő egységeknek. Nemcsak a levegő cseréje történik meg automatikusan, hanem a levegő hőmérsékletének beállítása a legalább 18 °C-ra, még a leghidegebb fagyokban is végbemegy. És hogy hogyan működik mindez? Az elhasznált levegőt szellőztető berendezés távolítja el a helyiségből. Ezt követően a hőenergia egy részét (legfeljebb 70%-át) a hőcserélőből megtarja, és felhasználja a friss levegőt melegítésére. Ez egyrészt minimalizálja a hőveszteséget, másrészt pedig megakadályozza a benti levegő hőmérsékletének gyors csökkentését. Nagyon hideg időjárás esetén lehetőség van elektromos vagy vízmelegítéssel rendelkező hővisszanyerő egység alkalmazására. Ezzel szemben a nyári hónapokban lehetőség van hűvösebb levegő befújására a szobákba, és ezáltal nincs szükség klímaberendezésre, amely a felhasználóknak számos nehézséget okozhat.

obrázek

Milyen a hővisszanyerő egység hatékonysága? Ideális esetben 100%-os. Ez azt jelentené, hogy a befújt levegő az elszívott levegő eredeti hőmérsékletére melegedne fel. A helyiséget hőveszteség nélkül szellőztettük. Az általánosan elérhető szellőzőrendszerek valós hatásfoka azonban 30-95%, a 60% feletti hatékonyságot jónak, a 80% felettit pedig kiválónak tekintjük. Ehhez képest a hagyományos nyitott ablak szellőztetés hatásfoka 0%. A meleg, elhasznált levegőt kivezetik és a hideg levegőt (külső hőmérsékletnek megfelelő) bevezetik a helyiségbe.

Obrázek

Ezenkívül a rendszer általában speciális, hatékony szűrésrendszerrel rendelkezik, amely képes felfogni az ablakon keresztül a helyiségbe kerülő port, szennyeződést és pollent. Ez felbecsülhetetlen előny, különösen az allergiás megbetegedéssel küzdő egyének számára.

Kinek ajánljuk a hővisszanyerést? Mindenkinek. A hővisszanyerő egységek lakásokba vagy családi házakba, valamint olyan munkakörnyezetbe (irodák, éttermek, kereskedelmi helyiségek, kórházak, iskolák stb.) egyaránt alkalmasak. Tökéletes választás olyan helyiségekbe, ahol például az ablakok kinyitása műszakilag nem lehetséges. Ideális választás azokon a területeken is, ahol nagy a por vagy a zaj, és ezért nem célszerű az ablakok nyitvatartása.

A berendezés karbantartása nagyon egyszerű. Rendszeresen ellenőrizni kell az egységek bemeneti és kimeneti szűrőit (ideális esetben fél évente egyszer). Ezenkívül szükséges az egység belső részének ellenőrzése, illetve az ott felgyülemlő port eltávolítása vagy nedvesség kiszárítása. Ezen okok miatt célszerű az egységet könnyen hozzáférhető helyre telepíteni.

Tekintettel arra, hogy a hővisszanyerő egységnek valóban számos előnye van, csak a legfontosabbak foglaltuk össze:

  • a friss levegő folyamatos biztosítása
  • a fűtési költségek csökkentése
  • „szellőztetés“ ablakok nélküli helyiségekben
  • baktériumok, gombák előfordulásának megelőzése
  • a por, a pollen és egyéb szennyeződés kiszűrése
  • szinte karbantartás nélküli készülék

A cikkben felsorolt ​​termékek

Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)

Hasonló cikkek

6 perc olvasás
Otthona vagy irodája szellőztetését szeretné megoldani? Hasonlítsa össze a központi és a decentralizált hővisszanyerés közötti különbségeket.
A teljes cikk megjelenítése
11. 4. 2022

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel