+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)
+36 30 753 8599 Hé-Pé, 08:00-16:30
Vásároljon még 25 000 Ft
értékben és a szállítás ingyenes!
0
Kosár
0 Ft ÁFA-val
Jelenleg az Ön kosara üres.
A kiválasztáshoz tanácsra van szüksége? Próbálja ki a tanácsadónkat.
Menü

Axiális vagy radiális (centrifugális) csőventilátor?

14.4.2022
6 perc olvasás
Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
A ventilátorok és a légtechnika világa

A szerkezeti kialakítás a ventilátorok tipológiai besorolásának leggyakrabban alkalmazott szempontja: A ventilátorok alapvető két csoportját az axiális és radiális (centrifugális) csőventilátorok alkotják, amelyek a levegő beszívásának és kifúvásának szögében különböznek egymástól. Melyik típus illik az Ön csővezetékéhez?

Axiális vagy radiális (centrifugális) csőventilátor?


Axiális ventilátorok - nagy légáramlású, legfeljebb 5 méter hosszú, falon keresztül történő szellőzéshe

Szerkezeti megoldások

Az axiális ventilátorok azonos, 180°-os szögben szívják be és fújják ki a levegőt, a légcsavar forgástengelye irányában. Az axiális ventilátor légcsavarjának lapátelrendezése hasonló, mint a repülőgép- vagy a hajócsavar lapátjainak elhelyezése.

Az axiális ventilátorok alkalmazása

Az axiális ventilátorokat nagy légáramlás jellemzi, optimálisak a falon keresztül történő szellőztetéshez, amikor nagy mennyiségű levegőt kell elszívni legfeljebb 5 m távolságra. Mivel az axiális kialakítást széles körben alkalmazzák, példaként a Dalap LV fürdőszobai ventilátor termékcsaládot, valamint a Dalap RAB TURBO ipari ventilátor termékcsaládot említhetjük.

Centrifugális ventilátorok – nagyobb légnyomás, a levegő elszívása hosszabb távolságokra

Szerkezeti megoldások

A centrifugális (radiális) ventilátorok a légcsavar tengelyének irányában szívják be a levegőt és a tengelyre merőlegesen történik a levegő kifújása, azaz 90°-os szögben. Megjelenésük miatt egyes centrifugális ventilátorokat esetenként csigaházas ventilátornak is neveznek.

A radiális ventilátor járókereke kinézetre egy vízimalom kerekére hasonlít, de a levegőt centrifugális erő hatására oldalra tereli. Ugyanakkor ez a megoldás jelentősen csökkenti a levegő esetleges visszaáramlásának lehetőségét a ventilátoron keresztül.

A centrifugális ventilátorok alkalmazása

A centrifugális ventilátorok kialakításukból adódóan általában jóval nagyobb nyomást érnek el, mint az axiális ventilátorok, ezért alkalmasak nagyobb távolságra történő levegő elszívására, akár tagolt légcsatornákban is, ahol a számos elágazás és elhajlás jelentős nyomásveszteséget okoz.

A radiális ventilátorok tipikus képviselői a Dalap SKT (a fenti képen) vagy a Dalap ADNAX termékcsalád centrifugális ventilátorai.

A csőventilátorok 2 alapvető típusát mutattuk be, de kínálatunkban más ventilátor típus is megtalálható. Kis túlzással az axiális és a radiális ventilátorok „hibridjének” nevezhetnénk őket. Mindkét típus jellemzőiből tartalmaz valamit, és nagyszerű választás, ha Önnek sem az axiális sem a radiális ventilátor nem felel meg.

Axiális ventilátorok a nagyobb nyomás elérése érdekében speciálisan kialakított „átlós“ propellerrel rendelkeznek

Szerkezeti megoldások

Ezek az átlós csőventilátorok a hagyományos axiális ventilátorokhoz képest speciálisan kialakított légcsavarral rendelkeznek, ennek köszönhetően viszonylag magas nyomást érnek el. A centrifugális ventilátorokkal ellentétben ennek ellenére nem képesek kellő nyomás alá helyezni a levegőt a csatornákban.

A speciális légcsavarral rendelkező axiális ventilátorok alkalmazása

Az alkalmazásukat általánosságban egyenes légcsatornákba ajánljuk, ahol nem áll fenn nagy nyomásveszteség veszélye. Ilyen készülékek például a Dalap FKO termékcsalád fémventilátorai (a fenti képen), vagy a Dalap AP termékcsalád csőventilátorai, amelyek azonban már kialakításukban is nagyon hasonlítanak az úgynevezett radiál-axiális ventilátorokhoz.

Szerkezeti megoldások

A radiális-axiális ventilátorok lényegében járókerékkel vagy radiális légcsavarral ellátott axiális ventilátorok. Ezek a ventilátorok tehát ugyanazon a tengelyen szívják be és fújják ki a levegőt, mint az axiális ventilátorok, de erre a célra radiális típusú légcsavart használnak és ennek köszönhetően valamivel nagyobb nyomást érnek el, mint az axiális csőventilátorok.

Radiális-axiális ventilátorok alkalmazása

Ezeket a csőventilátorokat arra tervezték, hogy elszívják a levegőt a nem lakóhelyiségekként funkcionáló terekből, például konyhákból, irodákból, garázsokból, raktárakból, üzletekből, éttermekből stb. Alkalmas nagyobb nyomásveszteségű csővezetékek csatlakoztatására.

A radiális-axiális ventilátorok típusának példája a Dalap TURBINE P termékcsalád műanyag ventilátorai vagy a Dalap TURBINE M fém ventilátorok.

A cikkben felsorolt ​​termékek

Katalin Berend Kádár
Katalin Berend Kádár
+36 30 753 8599 (Hé-Pé, 08:00-16:30)

Légtechnikai tippek és tanácsok. Időközönként e-maiben érkeznek.

Adja meg e-mail címét
Hozzájárulok ahhoz, hogy az e-mail címem megadásával, személyes adataim feldolgozásra kerüljenek .
Dulácska u. 2
2045 Törökbálint
Atlanta Center

Hé-Pé, 08:00-16:30

Átvételi pontok egész Magyarország területén
Térkép
Készpénzzel
Utánvéttel
Kártyával
Átutalással
Apple Pay
Google Pay
QR kód
... és kártyával is fizethet üzletünkben.
Ezt az oldalt a reCAPTCHA védi, és a következőkre vonatkozik Adatvédelmi irányelvek és Általános Szerződési Feltételek Google cég.
Fel